Wat kost een ZZP boekhouder of accountant in 2023?

Robert Verhoeven

Wat doet een boekhouder en wat zijn de kosten van een boekhouder?

Voor veel startende ZZP’ers is administratie een onderwerp waar veel vragen over zijn. Het hoeft niet zo te zijn dat je alles zelf moet doen, je kunt de boekhouding deels of volledig uitbesteden aan een boekhouder.

Een boekhouder helpt je met het op orde houden van jouw administratie. Dit betekent dat ze je bijhouden hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat, hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen en of je in de plus of min staat. Hierdoor krijg je inzicht in je financiën en kun je op tijd belastingvoordelen plannen.

Een boekhouder helpt je ook met het invullen van belastingformulieren en het opstellen van jaarcijfers. Dit is belangrijk omdat je hierdoor zeker weet dat je aan alle verplichtingen voldoet die de belastingdienst van je vraagt.

De kosten voor een boekhouder zijn afhankelijk van de hoeveelheid werk en het aantal uren dat je nodig hebt. Er zijn boekhouders die een uurtarief hanteren, dit betekent dat je betaalt voor elk uur dat de boekhouder aan je administratie werkt. Andere boekhouders hanteren een vaste prijs, hierbij betaal je een vast bedrag per maand of per kwartaal.

Welke optie je kiest, hangt af van je eigen voorkeur en hoeveel werk je verwacht dat je boekhouder voor je zal doen.

Het is belangrijk om te weten dat een boekhouder inhuren niet alleen geld kost, maar het kan je ook geld opleveren. Dit komt doordat een boekhouder je kan helpen met het vinden van belastingvoordelen waar je zelf niet op zou zijn gekomen. Ook kan een boekhouder je adviseren over hoe je je administratie op een efficiëntere manier kunt organiseren, wat weer leidt tot tijdsbesparing.

In het algemeen is het zo dat hoe groter je bedrijf is of hoe complexer je financiële situatie is, hoe meer uren een boekhouder nodig zal hebben. Hierdoor zal de prijs ook hoger zijn.

Aan de andere kant, hoe kleiner je bedrijf is of hoe eenvoudiger je administratie is, hoe minder uren een boekhouder nodig zal hebben. Hierdoor zal de prijs lager zijn.

Wat kost een Boekhouder of Accountant?

De keuze tussen een boekhouder of een accountant is afhankelijk van je eigen situatie en wat je precies nodig hebt. Laten we eerst eens kijken naar wat een boekhouder precies doet. Een boekhouder helpt je met het op orde houden van je administratie, zoals het bijhouden van inkomsten en uitgaven, het invullen van aangifte inkomstenbelasting, omzetbelasting en het opstellen van jaarcijfers. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je aan alle verplichtingen voldoet die de belastingdienst van je vraagt.

Een accountant daarentegen doet iets meer dan een boekhouder. Naast het op orde houden van je administratie, helpt een accountant je ook met het geven van adviezen over je financiën en hoe je je bedrijf kunt laten groeien. Een accountant kan je ook helpen met het opstellen van een financieel plan en het geven van advies over beleggingen.

Als je een klein bedrijf hebt met een eenvoudige administratie, dan is een boekhouder waarschijnlijk voldoende. Als je echter een groter bedrijf hebt of meer wilt weten over hoe je je bedrijf kunt laten groeien, dan is een accountant een beter idee.

Een ander belangrijk verschil tussen een boekhouder en een accountant is dat een boekhouder vaak een uurtarief hanteert, terwijl een accountant vaak een vaste prijs hanteert. Hierdoor kan het zijn dat een boekhouder goedkoper is als je maar weinig uren nodig hebt, terwijl een accountant weer voordeliger is als je veel uren nodig hebt.

Een accountant kan ook verantwoordelijk zijn voor het geven van een verklaring van de cijfers en de controle daarvan, terwijl een boekhouder dat niet mag doen. Dit is belangrijk om te weten als je bijvoorbeeld een banklening aanvraagt of je bedrijf gaat verkopen.

In het algemeen gezegd is een boekhouder een praktische oplossing voor het bijhouden van de administratie, terwijl een accountant een meer strategische oplossing biedt voor groei en ontwikkeling van je bedrijf. Het is aan jou om te bepalen welke

van de twee je nodig hebt.

Hoe ziet de prijsopbouw van een boekhouding voor een zzp’er eruit?

De prijsopbouw van een administratie kan variëren afhankelijk van de boekhouder die je inschakelt en de grootte en complexiteit van je bedrijf, en of je een boekhouder inhuurt per maand of per jaar.

Laten we eerst eens kijken naar de prijsopbouw bij een boekhouder. Veel boekhouders hanteren een uurtarief, waarbij je betaalt voor elk uur dat ze aan je administratie werken. Dit tarief kan variëren van €30 tot €100 per uur, afhankelijk van de boekhouder. Er zijn echter ook boekhouders die een vaste prijs hanteren, bijvoorbeeld een vast maandelijks bedrag voor een bepaald aantal uren per maand.

Een andere manier waarop de prijsopbouw kan variëren is door het aantal boekhoudpakketten dat een boekhouder aanbiedt. Sommige boekhouders bieden bijvoorbeeld een basispakket aan voor een lagere prijs, terwijl andere boekhouders een uitgebreider pakket aanbieden voor een hogere prijs.

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een basispakket alleen de verplichte zaken omvat, zoals aangiften doen bij de belastingdienst, terwijl een uitgebreider pakket ook advies over je financiën, financieel plan en beleggingsadvies omvat.

Wat kost een boekhouder per maand?

De kosten voor een boekhouder per maand kunnen variëren afhankelijk van de boekhouder die je inschakelt en de grootte en complexiteit van je bedrijf. Veel boekhouders hanteren een uurtarief, waarbij je betaalt voor elk uur dat ze aan je administratie werken. De gemiddelde kosten voor een boekhouder per uur, kan variëren van €40 tot €80 per uur.

Er zijn echter ook boekhouders die een vaste prijs hanteren, bijvoorbeeld een vast maandelijks bedrag voor een bepaald aantal uren per maand. Deze bedragen kunnen variëren van €200 tot €1000 aan kosten per maand.

Wat kost een boekhouder per jaar?

Een goede boekhouder hanteert gemiddeld een tarief van ongeveer € 60 per uur. Voor een startende boekhouder kan het tarief liggen tussen € 40 en € 45 per uur, terwijl een zeer ervaren boekhouder een tarief van rond de € 80 per uur kan vragen. Als je besluit om de hele boekhouding uit te besteden, kun je rekenen op een kostenpost van ongeveer € 1.000 per jaar.

Besparen op een boekhouder?

Een handige tip om geld te besparen is om zelf de voorbereidende werkzaamheden te verrichten. Door jouw boekhouder tijd te besparen, bespaar je zelf geld voor je eenmanszaak. Bekijk welke taken je zelf kunt uitvoeren:

Een handige stap tijdens een kennismakingsgesprek met een boekhouder is om te vragen welk boekhoudprogramma wordt gebruikt en of jij ook toegang hier tot hebt. Veel programma’s zijn gebruiksvriendelijk voor elke ondernemer zonder boekhoudkennis, waardoor jij zelf facturen en bonnen kan uploaden in het programma, wat nog meer tijd bespaart voor de boekhouder.

← Back to Blog