Wat doet een boekhouder eigenlijk?

Robert Verhoeven

Als trotse, drukke ondernemer ben je waarschijnlijk druk bezig met het runnen van je eigen zaak. Maar heb je nog tijd en energie voor je financiële administratie? Een boekhouder is iemand die je hierbij kan helpen.

Wat zijn de werkzaamheden van een boekhouder?

Een boekhouder houdt bij hoeveel geld er binnen- en uitgaat, maakt rapporten en helpt met belastingformulieren. Hij of zij beheert de salarisadministratie, budgetten en helpt met financiële voorspellingen. Een boekhouder houdt de boeken bij, helpt bij het opzetten van de administratie en verzorgt de afsluiting.

Hij of zij controleert alles voor de belastingdienst en geeft advies over financiële zaken, zodat jij je kunt concentreren op het runnen van je bedrijf.

Waarom moet ik een goede boekhouder inschakelen?

Er zijn veel redenen waarom je als ondernemer een boekhouder zou moeten nemen. Een boekhouder helpt je bij het bijhouden van de administratie van je bedrijf, zodat je weet hoe het er financieel voorstaat. Hierdoor kan je beslissingen nemen voor de toekomst van je bedrijf, zoals groei, aanpassingen, of investeren.

Een ervaren boekhouder kan ook helpen met het invullen van belastingformulieren, zodat je zeker weet dat je de juiste bedragen betaalt. Een boekhouder kan je ook adviseren over financiële zaken, zodat je zeker weet dat je op de juiste weg bent.

En als klap op de vuurpijl, een boekhouder kan ook helpen met het beheren van debiteuren- en crediteurenadministratie, salarisadministratie, budgettering en forecasting en de boekhouding van verschillende entiteiten.

Het nemen van een goede boekhouder kan je dus heel veel tijd en zorg besparen, zodat je je kunt richten op het runnen van je bedrijf.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Een boekhouder en een accountant zijn beide belangrijk voor het runnen van een bedrijf, maar er zijn wat verschillen in verantwoordelijkheden.

Boekhouder

Een boekhouder is voornamelijk verantwoordelijk voor het bijhouden van de administratie, opstellen van financiële rapporten, verzorgen van aangiftes bij de belastingdienst, en het verstrekken van advies over financiële zaken.

Accountant

Een accountant daarentegen, is meer gericht op het controleren van de administratie en het geven van advies over fiscale zaken. Een accountant is ook vaak gespecialiseerd in specifieke gebieden zoals bijvoorbeeld fusies en overnames, belastingadvies, of bedrijfsreorganisaties.

Kortom, een boekhouder houdt zich voornamelijk bezig met het bijhouden van de administratie en een accountant controleert de administratie en geeft advies over fiscale zaken.

Een boekhouder inhuren, hoeveel kost een boekhouder?

Wanneer je het enorm druk hebt met jouw onderneming, dan weet je dat een boekhouder een belangrijke rol speelt in het runnen van je bedrijf.

Maar als je een boekhouder nodig hebt, dan wil je natuurlijk weten hoeveel dat gaat kosten. De kosten voor een boekhouder kunnen variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van je bedrijf, de hoeveelheid werk die je wilt laten verrichten en waar je woont.

Sommige boekhouders rekenen een vast maandelijks tarief, terwijl andere boekhouders een uurtarief hanteren.

Het is aan te raden om vooraf een gesprek te hebben met een boekhouder om te bespreken wat je precies wilt en wat de kosten hiervan zullen zijn, zodat je een beter beeld krijgt van de investering die je maakt.

Bedenk wel dat een boekhouder in staat is om je veel tijd en zorg te besparen, en dat de kosten van een boekhouder meestal worden terugverdiend in geld en tijd op lange termijn.

Een gemiddelde uurtarief voor het invullen van belastingaangiften, het opstellen van de balans en de jaarrekening is rond €75 euro. Simpelere taken zoals het invoeren van facturen, kunnen vaak voor een lager tarief van rond de €50 per uur worden uitgevoerd.

Voor welke taken kom je bij een boekhouder terecht?

Als je als ondernemer bij een boekhouder aanklopt, zijn er een aantal taken waar je bij hem of haar terecht komt. De belangrijkste taken zijn het bijhouden van de administratie van je bedrijf, het opstellen van financiële rapporten, zoals balansen en winst- en verliesrekeningen, en het verzorgen van aangiftes bij de belastingdienst.

Ook kan een boekhouder je adviseren over financiële zaken en fiscale regelgeving. Een boekhouder kan je ook helpen met het beheren van debiteuren- en crediteurenadministratie, salarisadministratie, budgettering en forecasting en de boekhouding van verschillende entiteiten.

Kortom, alles wat te maken heeft met de financiën van je bedrijf, maakt een boekhouder onmisbaar. Je wilt toch ook gewoon doen waar jij goed in bent?

← Back to Blog