Urenregistratie voor ZZP’ers

Robert Verhoeven

1225 uur is een magisch getal voor ondernemers. Belastingvoordelen zijn vaak een stimulans om meer uren in uw bedrijf te steken en daarom moet u rekening houden met de tijd die u eraan besteedt. Ondernemers dienen minimaal 1225 uur per jaar te hebben geïnvesteerd om onder meer in aanmerking te komen voor fiscale besparingen zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

1. Wat betekent het urencriterium?

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan heeft u recht op een belastingvoordeel, ook wel ondernemersaftrek genoemd. Om in aanmerking te komen moet je aantonen dat je het lopende jaar minimaal 1225 uur aan je eigen bedrijf hebt besteed. Als je uitgaat van een gemiddelde werkdag van 8 uur, dan is dat ongeveer 3 dagen per week of 24 uur per week. Dit noemen we het minimum van 1225 uur per jaar, oftewel 153 dagen.

2. Wat wordt bedoeld met de woorden “uren tellen voor het urencriterium”?

Het urencriterium heeft betrekking op het kalenderjaar van een bedrijf, dus je rekent van januari tot december. Dit maakt niet uit wanneer u uw bedrijf start – het kan op 1 juli starten en aan het einde van het jaar nog steeds een in aanmerking komend bedrijf zijn (op voorwaarde dat het in totaal 1125 uur investeert). Ook de voorbereidingsuren die je besteedt voordat je je bedrijf start tellen mee. Denk aan uren besteed aan zaken als een cursus, seminar, of het maken van een businessplan of het maken van uw website

3. Welke uren gelden voor het urencriterium?

Als je tijd besteedt aan zakelijke taken voor jezelf (bijvoorbeeld websitebeheer, onderhoud of klantenwerving) dan tellen deze uren ook mee als gewerkte uren. Dit omvat indirecte of offline taken (zoals e-mailen).

Als je een kind hebt gekregen en je zwangerschapsverlof hebt opgenomen in de periode van 16 weken, dan mag je die uren toch meetellen voor het urencriterium.

4. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw uren bij te houden

Het is uw plicht om eventuele uren die u werkt door te geven aan de Belastingdienst als zij daarom vragen. U kunt dit op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld in een Excel-bestand of met behulp van een app.

5. Hoe controleert de Belastingdienst mijn urenadministratie?

U moet elk jaar aangifte inkomstenbelasting doen. Hierin geeft u de omzet en gewerkte uren van uw bedrijf op en de Belastingdienst controleert dat willekeurig. Je moet minimaal 1225 uur aan je bedrijf hebben gewerkt als je belasting wilt ontwijken. Sommige belastingdiensten hebben het recht om naar bepaalde onderwerpen te vragen, zoals e-mails, afspraken met een klant of bankafschriften. Ze kunnen ook bezoeken aan uw huis accepteren en rapporteren.

Ben je op zoek naar het perfecte Excel-template om je uren bij te houden? Je vindt het hier, helemaal gratis.

← Back to Blog