Inkomsten belasting doen als ZZP’er?

Robert Verhoeven

We hebben allemaal ervaren hoe gemakkelijk het is om uw belastingaangifte in te dienen, toch? De meeste zaken zijn vooraf ingevuld, dus meestal binnen een paar minuten geregeld. Het maakt niet uit of u particulier of ondernemer bent; iedereen betaalt inkomstenbelasting en dat zal niet snel veranderen. Toch?

Inkomstenbelasting doen als ondernemer

Veel ondernemers realiseren zich pas hoe ingewikkeld belastingaangiften zijn wanneer ze voor het eerst beginnen en inkomsten indienen als zelfstandige. Er komen namelijk veel regels bij kijken. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op die vele regels en er zijn grijze gebieden. Daarnaast moet u als ondernemer zakelijke rekeningen indienen voor de inkomstenbelasting. Als je niet weet hoe je het moet doen, kunnen er gemakkelijk fouten worden gemaakt. Dan is de inkomstenbelasting misschien net niet de moeite waard als ondernemer. En kun je het beter uitbesteden aan een boekhouder.

Fouten moeten vaak gecorrigeerd worden

Het is begrijpelijk dat veel startende ondernemers hun boekhouding zelf willen doen om kosten te besparen. Dit is een geweldige manier voor nieuwkomers op de markt om aan de slag te gaan. Helaas zien we dat er wat fouten worden gemaakt, vooral met betrekking tot de inkomstenbelasting. Veruit de meeste fouten worden gemaakt in een balans. Vaak hebben beginnende ondernemers geen idee van de details die dit geeft over hun financiën en hoe het werkt.

Het is zonde als deze fouten worden gemaakt, want vaak moeten ze achteraf worden gecorrigeerd. Elk jaar moet een balans matchen. De boekhouding kent ook een aantal moeilijkheden, zoals het niet op tijd afschrijven van investeringen, het erkennen van verliezen als schulden en het niet op de hoogte brengen van uw crediteuren. Ook wordt de omzet vaak verkeerd geteld. Deze fouten kunnen een grote negatieve impact hebben op de eindbalans.

Inkomstenbelasting uitbesteden: een boekhouder inhuren

Het regelen van uw financiële zaken is belangrijk. Om dit voor elkaar te krijgen – voor degenen die niet de tijd of kennis hebben om het zelf te doen – zijn er boekhouddiensten (nogmaals, als je dit niet wilt doen). Het uitbesteden van uw boekhouding als ondernemer kan u helpen tijd en stress te besparen, vooral als u rekeningen moet betalen en deadlines moet halen. U hoeft zich nooit meer zorgen te maken dat u belangrijke regelingen zoals zelfstandigenaftrek, inkomensaftrek of MKB-winst vergeet. Als een fout snel is geïdentificeerd, kan deze worden hersteld en bespaart u op de lange termijn, tijd en geld.

Onderneem nu actie, en niet pas tijdens de aangifte!

Als ondernemer verdien je vaak veel geld. Al dat extra inkomen leidt meestal tot hogere belastingen. Helaas ontdekken veel ondernemers de complexiteit van belasting pas tijdens hun belastingaangifte. Op dat moment is er niet alleen tijdsdruk, maar is het op dat moment ook erg druk voor boekhouders. Aangezien u boekhouddiensten nodig heeft, is de kans groot dat u op het laatste moment niet meer naar een competente boekhouder kunt gaan.

Neem contact met ons op als u hulp nodig heeft bij uw aangifte inkomstenbelasting!

← Back to Blog