Boekhouding voor de startende ondernemer

Robert Verhoeven

Als ondernemer is het essentieel om uw financiële gegevens op orde te hebben. Dit omvat uw boekhoudkundige en administratieve taken die de bedrijfsvoering soepel laten verlopen. Het bijhouden van uw boekhouding is een wettelijke verplichting en kan u waardevolle inzichten geven in hoe uw bedrijf ervoor staat. Er zijn veel verschillende (online) programma’s beschikbaar om je boekhouding te doen. U kunt er ook voor kiezen om het werk geheel of gedeeltelijk uit te besteden aan een boekhouder.

Waar voldoet een goede boekhouding aan?

Voor elk type bedrijf gelden andere boekhoudkundige verplichtingen. Die plichten moet je volledig vervullen om niet in de problemen te komen met de wet. BV’s en ondernemers met een eenmanszaak hebben verschillende boekhoudkundige eisen, dus het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Enkele van de belangrijkste dingen die u moet hebben zijn;

Scheiding tussen zakelijk en privé

Het is belangrijk om uw inkomsten en uitgaven voor uw bedrijf gescheiden te houden van persoonlijke uitgaven. Dit zal u helpen bepalen welke transacties voor het bedrijf zijn. Het is aangeraden een aparte bankrekening voor uw bedrijf te openen en deze alleen voor transacties te gebruiken. Bewaar alle betalingen die u voor het bedrijf ontvangt en uitgeeft op dit account. Een zakelijke rekening is bij vrijwel elke bank voor u beschikbaar en is meestal gratis voor een bepaalde periode.

← Back to Blog