Belasting en BTW terugvragen?

Robert Verhoeven

Wanneer kunt u btw terugvragen?

Wanneer mag je de btw aftrekken en wanneer niet is een van de eerste dingen die je als zzp’er leert. Meestal moet er btw worden betaald over bepaalde goederen en diensten, maar het is ook mogelijk om op sommige producten belasting terug te krijgen.

Dit zijn de voorwaarden voor het terugvragen van btw:

Er zijn enkele eenvoudige regels die u als zelfstandige moet kennen. Als u bijvoorbeeld bepaalde artikelen en diensten belastingvrij koopt wanneer:

Wanneer u als zelfstandige werkt en iets voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruikt, is er veel dubbel gebruik dat over het hoofd kan worden gezien. Het kan bijvoorbeeld waar zijn dat u uw telefoon voor werk en persoonlijke redenen gebruikt, dus u moet ervoor zorgen dat wanneer u uw btw-aangifte doet, het juiste deel van de btw wordt gevorderd over wat voor zakelijke doeleinden is gebruikt. Als uw producten voor persoonlijk en zakelijk gebruik zijn, kan het moeilijk zijn om de verhouding tussen beide bij te houden.

Hoe vraag je btw terug?

U vraagt de btw elk kwartaal terug bij uw aangifte omzetbelasting. In deze aangifte geeft u eerst de btw over uw omzet aan. Vervolgens berekent u de btw over gemaakte kosten die u van het eerste bedrag moet aftrekken. Ten slotte, aftrekken voor vrijgestelde goederenaangiften om te laten zien hoeveel belastinginkomsten op dit punt zijn geïnd

Wanneer u een eigen bedrijf start, kan het resultaat van de som soms betekenen dat u geld overhoudt. Je krijgt dus geld van de belastingdienst.

Btw-teruggave voor zakenlunch of koffie met de klant

U kunt tijdens zakelijke bijeenkomsten geen btw terugvragen op koffie of andere maaltijden. De Belastingdienst heeft al duidelijk aangegeven dat dit niet geldt voor eenmanszaken. Je moet eten, drinken en het is niet genoeg aanspraak op gratis btw-teruggave.

← Back to Blog